Mogelijkheden

In het buitenland worden behandelingen aangeboden waar in Nederland vaak een lange wachtlijst voor is. Denk bijvoorbeeld aan eiceldonatie, embryodonatie of dubbele donatie. Ga je daarvoor naar het buitenland dan is er meestal geen wachtlijst en kun je dus meteen starten.

Hoe kan dat?
Het aantal klinieken dat in Nederland IVF mag uitvoeren is per wet gereguleerd. In het buitenland gelden andere wet- en regelgevingen. Zo is er in veel landen geen beperking in het aantal IVF vergunningen en kun je als gynaecoloog een commerciële kliniek openen. Hierdoor zijn er in Spanje bijvoorbeeld al meer dan 250 fertiliteitsklinieken. Zoek dan maar eens de kliniek die aansluit bij jouw wensen en budget!

Niet-Anonieme donatie
Vanaf 2004 is het in Nederland niet meer toegestaan om anoniem te doneren. Helaas daalde het aantal donoren drastisch en hebben we nu een groot donorentekort. Wil je niet op een wachtlijst terecht komen, dan kun je in Portugal terecht. Hier wordt sinds 2018 ook alleen gewerkt met niet-anonieme donatie. De donorwet- en regelgeving lijkt erg op die van Nederland. De populariteit van dit land is in de afgelopen jaren enorm gestegen.

IVF en ICSI

Veel mensen doen de eerste IVF behandeling in Nederland. Dat is ook heel logisch want waarom zou je hiervoor gaan reizen?
Toch zien we regelmatig dat mensen voor hun tweede of derde poging kiezen voor Duitsland of België. De reden hiervoor is dat er in deze landen vaak meer onderzoeken gedaan kunnen worden en wordt de behandeling vaak ook vergoedt door de Nederlandse zorgverzekeraars. In Nederland worden deze onderzoeken niet aangeboden omdat ze (nog) niet wetenschappelijk bewezen zijn. 

Een bekende Duitse kliniek, net over de grens bij Roermond is:
Cuypers & Cuypers Kinderwunschzentrum Heinsberger Höfe
Zij hebben een Nederlands team met Nederlandse gynaecologen. 

Een kliniek in België is bijvoorbeeld het ZOL in Gent.

lab, experiment, test-3498585.jpg

Eiceldonatie

Er wordt veel gereist naar het buitenland voor eiceldonatie en dubbele donatie (eiceldonatie met zaaddonatie). De meest geliefde bestemmingen voor eiceldonatie zijn Portugal (niet-anonieme donoren) en Spanje (anonieme donatie).

Op deze pagina vindt je informatie over de wet en regelgevingen in verschillende landen. Natuurlijk staat er ook meer informatie over de verschillende bestemmingen.

Embryodonatie / Embryoadoptie

Embryodonatie wordt ook vaak embryoadoptie genoemd. Het is een ideale oplossing als de man en de vrouw geen goed functionerende geslachtscellen hebben.
Embryodonatie is ook een goede optie voor alleenstaande vrouwen die zelf geen goede eicellen meer hebben.  
Hier vindt je meer informatie.